Dünyanın En Büyük Kemirgeni?

Dünyanın En Büyük Kemirgeni?

Kapibaralar, Orta ve Güney Amerika'nın sularla kaplı bölgelerinde bulunan büyük, yarı sucul bir kemirgen. Çinçilla ve Gine Domuzları gibi diğer Güney Amerikalı kemirgenlerle yakından ilişkili olan Kapibara, dünyanın 75 kilogram ağırlığında ve yaklaşık 1.4 metre uzunluğundaki en büyük kemirgenidir. Bu memeliler, muazzam boyutlarına rağmen, suda yaşama iyi uyum sağlamışlardır ve yüzme sırasında özellikle parmakları arasındaki perdeler üzere, amfibi yaşam tarzlarına yardımcı olan bir dizi ayırt edici özelliğe sahiptir.

Kaba, kısa tüyleri sarı, kırmızı ve gri renkte değişen renklerle soluk ve koyu kahverengi renktedir ve sudan çıkıp karaya geri döndükten sonra hızla kuruması için mükemmel bir şekilde tasarlanmıştır. Kapibaraların en belirgin özelliklerinden biri, gözlerinin, kulaklarının ve burun deliklerinin hepsinin başının üstünde konumlandırılmasıdır. Bu, suyun içinde hala mükemmel bir görüşe, sese ve kokuya sahip olmaları anlamına gelir.

Kapibaralar, sürekli bir durgun tatlı su kaynağı olması koşuluyla, Orta ve Güney Amerika'daki çeşitli habitatlarda bulunur. Panama, Kolombiya, Venezüella ve Peru'da, Brezilya ve Paraguay'da yaygın olarak bataklıklarda, nehirlerde ve göllerde, Kuzey Arjantin ve Uruguay'da bulunurlar.

Kapibaralar, çok sayıda dişi ve genç olan baskın bir erkeğin oluşturduğu, yaklaşık 20 kişilik sürülerinde suya yakın, alanlarda yaşama eğiliminde olan çok hareketli bir hayvandır. Yeterli miktarda besin bulabileceğinden emin oldukları geniş alanlara yerleşirler. Bunun neticesinde sürülerin birbirleriyle çok yakın mesafelerde konuşlandığı, hatta çoğu zaman birbirine karıştığı görülür.

Otçul olan Kapibaralar çeşitli meyvelerle, suda ve karada yetişen çeşitli bitkilerle beslenirler. Genellikle geceleri beslenmeyi tercih ederler. Gündüzleri serinlemek için sulu yerlerde vakit geçirmeyi severler. Ön dişleri diğer kemirgenler gibi ömürleri boyunca uzamaya devam eder. Bunun için de dişlerini törpüleyebilecekleri odunsu sert bitkileri tüketmekten hoşlanırlar.

Kapibaralar sudan asla uzaklaşmaz, çünkü bir tehlikeyi algıladığında, sürüyü gizlemek için suya ihtiyaç duyar. Kapibaralar dalıştan sonra beş dakika kadar nefesini tutabilir ve suda görünmeyecek kadar iyi bir vücutları vardır.

Kapibaraların birbiri arasında birbiriyle iletişim kurduğu (salgı bezleri tarafından salgılanan) ve sesler arasında iletişim kurduğu ve ıslık, uluma, homurdanma ve gıcırdama gibi bir dizi farklı sesler çıkardığı bilinmektedir.

Yavaş ve genel olarak nazik doğası nedeniyle, insanlar yüzlerce yıldır barışçıl bir şekilde kapibaralar ile birlikte yaşamaktadırlar. Saldırgan hayvanlar değillerdir, fakat insanlar tarafından popülasyonun azalmasına neden olan et ve deri için belirli alanlarda sıklıkla öldürülürler.

Kapibaralar, hem insan yerleşimlerini hem de tarıma elverişli toprakları da kapsayacak şekilde, geniş alanlarda rahatlıkla yaşayabildikleri için bulundukları bölgede eğer gıda bulma sıkıntısı yaşarlarsa tarım alanlarına girip ürünlere zarar verdikleri görülmüştür.